Varovanje osebnih podatkov GDPR

Kmetija Kerstin Žižmond  Potok pri Dornberku 6a, SI-5294 Dornberk v nadaljevanju kot »Vina Guštin« posveča varstvu osebnih podatkov veliko pozornost. 

Internet predstavitev Vina Guštin  se deli na čisto HTML  aplikacijo  vinagustin.si, ki ne zahteva uporabo posebnih piškotkov in na dinamično aplikacijo, ki potrebuje za delovanje aplikacije ustrezne piškotke, ki so predstavljeni v tem dokumentu.  
V nadalje je možno, da bomo uporabili google analytics piškotke tudi v sami html aplikaciji, kar bomo ustrezno predstavili. 
Pri nakupovanju na vinagustin.si  bo uporabnik pri nakupovanju s klikom NAKUP avtomatsko preusmerjen na nakup na trgovino vinagustin.si,  ki vsebuje ustrezne »cookies - piškotke«.    

Uporabljeni piškoti na vinagustin.si      

  1. .ASPXANONYMOUS  - veljavnost 7 dni, lastni in omogočajo delovanje spletne strani
  2.   ASP.NET_SessionId          sejni      Omogoča delovanje spletne strani           Lastni 
  3.   _ga  _gat  _gid 

Na glavni strani  www.vinagustin.si  lahko uporabimo sistemski piškotek “PH_HPXY_CHECK” z vrednostjo “s1”, katerega namen je preprečevanja t.i. brute force napadov (napadov s poskusi ugibanja gesel) in se uporablja kot varnostni sistem, ki za delovanje potrebuje ta piškotek, toda ne omogoča indentifikacije posameznega uporabnika, zato spada v sfero manj intenzivnih piškotkov. ker ne omogočajo identifikacije uporabnikov. 

Obdelava osebnih podatkov

Ko uporabljate internet storitve VinaGuštin, zbiramo različne vrste vaših podatkov, kot so uporabniško ime in geslo, vaši kontaktni podatki in druge nastavitve. 
Sledimo izbiri artiklov, napravam, ki jih uporabljate, izbiri ponudb itd. 
Na podlagi tega lahko pripravimo dodatne podatke, ki nam omogočajo pripravo kakovostnejše  ponudbe. Ko pri nas opravite nakup, oziroma si ustvarite račun, obdelujemo tudi ime in priimek, vaša naročila in podatke, ki si jih nastavite na svojem računu.  

Obdelujemo lahko naslednje osebne podatke: 
1.   Identifikacijski podatki: ime in priimek, uporabniško ime in geslo ter ID za DDV, če ste pravna oseba; 2.  Kontaktni podatki: osebni podatki, ki nam omogočajo, da stopimo v stik z vami,  e-naslov, telefonsko številko, naslov, da vam izdamo račun, naslov za dostavo, profilni podatki na družbenih omrežjih in drugo, 
3.  Podatki o nakupih: podatki o  vašem računu na VinaGuštin, predvsem hranjeni podatki za dostavo,  naročila na novice, članstvo, kuponi, nakupovalni seznami, sledenje iskanim artiklom, morebitne ocene artiklov, komentarji o artiklih in storitvah; 
4.   Podatki o vaših naročilih: podatki o naročenih artiklih in načinu plačila, vključno s številko bančnega računa, ter podatki o reklamacijah, 
5.  Podatki o spletnih navadah:  način brskanja brskanja preko trgovine VinaGuštin, predvsem podatki o artiklih in storitvah, ki jih iščete, povezavah, na katere klikate, 
6. Brskanje po naši spletni strani: podatke o napravi s katere dostopate do spleta, kot so IP naslov in z njim povezana lokacija, ID naprave, njeni tehnični parametri, kot je operacijski sistem, različica, ločljivost zaslona, izbrani brskalnik in različica le-tega ter podatke, pridobljene iz piškotkov in podobnih tehnologij za prepoznavanje naprav.   

Obdelava in upravičenost osebnih podatkov?

Obdelujemo lahko naslednje osebne podatke: 
1.   Identifikacijski podatki: ime in priimek, uporabniško ime in geslo ter ID za DDV, če ste pravna oseba; 

Vaše osebne podatke obdelujemo na sledeče načine:

1.  Ob obisku spletnih strani naše spletne trgovine, na katerih uporabljamo tudi piškotke, vaše podatke uporabljamo predvsem za ugotavljanje števila obiskovalcev in izboljševanje naših storitev. 
2.  Ko se registrirate ali ponovno prijavite na vaš račun uporabljamo za vodenje vašega računa in zagotavljanje povezanih funkcionalnosti. 
3. Ko opravite nakup, vaše podatke uporabljamo za obdelavo naročila, zaščito naših pravnih zahtevkov in izpolnjevanje naših zakonskih obveznosti, 
4.  S pomočjo vaših kontaktnih podatkov in drugih podatkov vam lahko pripravimo ponudbo, račun in ostalo. 
5. Do obdelave vaših osebnih podatkov imamo pravico na podlagi priprave ali izvajanja pogodbe z vami, upoštevanja pravnih obveznosti, naših zakonitih zahtevkov ali pa vašega soglasja.  

V okviru naše dejavnosti obdelujemo osebne podatke za različne namene in v različnem obsegu, in sicer:
1.   brez vašega soglasja na podlagi obstoječh veljavnih predpisov npr. veljavni piškotki, 
2.  na podlagi vašega soglasja ob vstopu na spletne strani.     

Vrsta obdelave podatkov je odvisna ali ste samo obiskovalec spletnih strani, ali pa uporabljate internet trgovino in v nadalje naročite artikle in če z nami komunicirate, oziroma vas obišče naš pogodbeni partner - kurir ob dostavi. 

Ob obisku naših spletnih strani Vingagustin.si - internet trgovine se v vašo napravo (mobilno ali računalnik) shranijo in posledično iz nje berejo majhne datoteke, ki jih imenujemo piškotki. 
Piškotek je majhen skupek črk in števk, ki se shrani na vašem spletnem brskalniku, vašim trdem disku vašega računalnika.     
-   Sejni piškotki nam omogočajo medsebojno povezavo aktivnosti med brskanjem po naših straneh od trenutka, ko odprete okno spletnega brskalnika, vse do trenutka, ko ga zaprete. V trenutku, ko zaprete okno spletnega brskalnika, se pripadajoči piškotki izbrišejo. 
Začasni piškotki ostanejo v napravi za določen predviden čas.  Ponovno se aktivirajo pri vsakem obisku naših spletnih strani.  Če imate brskalnik nastavljeno avtomatsko brisanje piškotkov ali jih ročno izbrišete, je ob ponovnem obisku spletnih strani pootrebno ponovno vpisati določene podatke,     

Piškotki nam pomagajo: 
1.  z vašo identifikacijo pri preklapljanju med posameznimi spletnimi stranmi naše domene in za lažji obisk pri ponovnih obiskih. 
2. Na ta način ne prihaja do izbrisa podatkov v nakupovalni košarici. Podatki v prijavi se shranijo preko vaše naprave, da se ne zahteva ponovnega vnosa uporabniškega imena in gesla. 
3.  Zagotavljanje višje varnosti, da se preprečuje zloraba spletne domene, bančne kartice itd. 
4. Določeni piškotki so nujno potrebni za delovanje naše spletne trgovine. 
5.  Če se v brskalniku onemogoči piškotke, je možno, da naše spletne strani ne bodo delovale pravilno in mogoče ne boste mogli izvesti nakupa artiklov,   

V našem poslovnem interesu je, da promoviramo našo spletno stran. V sled tega zato v vašo napravo lahko shranjujemo tudi piškotke z naših spletnih strani, ki nam omogočajo, da: 

1. sledimo številu obiskov naših spletnih strani ali posameznih vsebin, ustvarjamo statistike in preglede, ter merimo učinkovitost naših oglasov; 
2.  prilagajamo vsebino naših spletnih strani  vašim potrebam, npr. prednostno prikazovati artikle, ki ste jih že iskali, prikazujemo grupe artiklov, 
3.  za prikazovanje prilagojenih ponudb in prikrojenih oglasov za oglaševanje in prikazovanje na drugih družbenih omrežij na drugih spletnih straneh izven naše domene; 
4.  lahko povezujemo z družbenimi omrežji  kot so Facebook,  Pinterest, Twitter in ostalimi. Lahko vključimo samodejno prijavo, zagotavljamo funkcije, kot je „Všeč mi je“, 
 

Kdo še obdeluje vaše osebne podatke in s kom jih delimo?  

1. V večini primerov obdelujemo vaše podatke za lastne namene kot njihov upravljavec.
2.  Ko moramo izdobaviti artikle, vaše podatke posredujemo tudi našim partnerjem za zagotavljanje plačil, prevoza in drugih zadev, povezanih z vašim naročilom. 
3. Vse opisane osebne podatke obdelujemo mi kot upravljavec. To pomeni, da mi določamo zgoraj opredeljene namene, katere vaše osebne podatke zbiramo in načine obdelave, ter odgovarjamo za ustrezno izvajanje le-te.  

Kakšne so vaše pravice v povezavi z obdelavo osebnih podatkov?   

V povezavi z vašimi osebnimi podatki imate številne pravice. Te vključujejo pravico do dostopa, pregleda, izbrisa in omejitve obdelave, prenosa, ugovora in pritožbe. Tako kot imamo mi svoje pravice in obveznosti glede obdelave vaših osebnih podatkov, imate tudi vi v povezavi z obdelavo vaših osebnih podatkov določene pravice.   

 Te pravice vključujejo: 
Pravica do seznanitve 
Preprosto povedano, imate pravico, da izveste, kakšne podatke o vas zbiramo, v kakšne namene in kako dolgo, od kod vaše osebne podatke pridobivamo, komu jih posredujemo, kdo jih poleg nas še obdeluje in kakšne so vaše druge pravice v povezavi z obdelavo vaših osebnih podatkov. To vse si lahko preberete v dokumentu »Varstvo osebnih podatkov strank«. Če pa vseeno niste povsem prepričani, katere osebne podatke o vas zbiramo, od nas lahko zahtevate potrdilo o tem, ali osebne podatke v zvezi z vami zbiramo ali ne, in če jih, imate pravico, da se s temi podatki seznanite. Skladno s pravico do seznanitve lahko od nas zahtevate kopijo obdelovanih podatkov, pri čemer vam bomo prvo kopijo zagotovili brezplačno, vsako nadaljnjo pa proti plačilu. 
  
Pravica do popravka
Motiti se je človeško. Če opazite, da so osebni podatki, ki jih o vas hranimo, napačni ali nepopolni, imate pravico, da zahtevate, da jih čim prej popravimo oziroma dopolnimo.  

Pravica do izbrisa 
V nekaterih primerih imate pravico do izbrisa vaših osebnih podatkov. Vaše osebne podatke bomo v najkrajšem možnem času izbrisali, če je izpolnjen kateri od naslednjih razlogov:
-  vaših osebnih podatkov v namene, v katere smo jih obdelali, ne potrebujemo več; 
-   umaknili ste soglasje z obdelavo osebnih podatkov, pri čemer gre za podatke, za obdelavo katerih je vaše soglasje nujno, mi pa hkrati nimamo drugega razloga za nadaljnjo obdelavo teh podatkov; 
-  uveljavili ste svojo pravico do ugovora proti obdelavi podatkov (glej nižje razdelek Pravica do ugovora proti obdelavi podatkov) za osebne podatke, ki jih obdelujemo na podlagi našega zakonitega interesa, in mi spoznamo, da zakonitih interesov, ki bi upravičevali nadaljnjo obdelavo teh podatkov, več nimamo ali 
- domnevate, da obdelava osebnih podatkov, ki jo izvajamo, ni več v skladu s splošno zavezujočimi pravnimi predpisi. Prosimo pa, da se zavedate, da, tudi če bo kateri od opisanih razlogov izpolnjen, to ne pomeni, da bodo vsi vaši osebni podatki kar takoj izbrisani zaradi tehničnih in drugih vzrokov    

Pravica do omejitve obdelave podatkov 
V nekaterih primerih lahko poleg pravice do izbrisa uveljavite tudi pravico do omejitve obdelave osebnih podatkov. Ta pravica vam omogoča, da v določenih primerih zahtevate, da se vaše osebne podatke posebej označi in izvzame iz kakršnihkoli postopkov obdelave – v tem primeru je učinek časovno omejen (in ne trajen kot pri pravici do izbrisa). Obdelavo osebnih podatkov moramo omejiti: -        če spodbijate točnost osebnih podatkov, dokler se ne dogovorimo, kateri podatki so pravilni; -        če vaše osebne podatke obdelujemo brez ustrezne pravne podlage (npr. nad predvidenim obsegom), vi pa boste namesto izbrisa takšnih podatkov dali prednost le njihovi omejitvi (npr. če boste predvidevali, da nam boste v prihodnje te podatke vseeno zagotovili); 

-   če vaših osebnih podatkov več ne potrebujemo v zgoraj opisane namene, vi pa jih potrebujete za določitev, izvedbo ali obrambo svojih pravnih zahtevkov, ali 
-  če vložite ugovor proti obdelavi podatkov. Pravica do ugovora je podrobneje opisana spodaj pod naslovom Pravica do vložitve ugovora proti obdelavi podatkov). 
V času obravnave vašega ugovora moramo obdelavo vaših osebnih podatkov omejiti.   Pravica do prenosljivosti podatkov Imate pravico, da od nas pridobite vse svoje osebne podatke, ki ste nam jih zagotovili in ki jih obdelujemo na podlagi vašega soglasja (glej razdelek Če nam podate svoje soglasje) in na podlagi izvajanja pogodbe.